Spektri barvnih folij

Pri tem poskusu uporabimo delno prozorne PVC barvne folije kot barvne filtre.

Obarvane folije so npr. PVC ovitki za zvezke, mape, folije za vezavo, predelni listi (separatorji) za registratorje (fascikle), obarvan celofan …

Mi smo uporabili barvne folije – predelne liste za registratorje – znamke DURABLE (artikel 6730), ki so v paketu po 5 (modra, rumena, rdeča, zelena in siva) in ki se jih dobi v trgovini Müller za 1,69 evra (za paket).

 

Različne barvne folije NE služijo enako dobro našim namenom; nekatere so boljši in druge slabši ali zelo slabi barvni filtri. Kako dobri filtri so tvoje barvne folije približno ugotoviš tako, da pogledaš skozi dve foliji različnih barv; modro in rdečo. Če še vedno vidiš skoznju, potem moraš uporabiti več plasti ene in druge. Poskusi z dvema, tremi … plastmi rdeče (zelene, modre) folije: je folija videti bolj rdeče (zeleno, modro)? Potem pogledaš skozi več plasti modre in rdeče: je presek videti skoraj črn (no, zelo zelo temen)?

V galeriji je 5 fotografij, ki prikazujejo, kaj pride skozi 1, 2, 3 in 4 plasti rdeče (modre, zelene) folije, iz katere je narejen ovitek za zvezke. Ozadje je nekoliko oblačno avgustovsko nebo. Opaziš, da postaja barva folije z večanjem števila plasti bolj intenzivno rdeča (modra, zelena). Dve fotografiji pa prikazujeta, kaj pride skozi 1 ali 2 plasti rdeče IN 1 ali 2 plasti modre folije ter kaj pride skozi 4 plasti rdeče IN 4 plasti modre folije.

Pri našem poskusu smo kot barvne filtre uporabili delno prozorne barvne folije (konkretno napisano zgoraj). Spektri prepuščene svetlobe za te folije so na slikah. Višji graf je spekter bele svetlobe, s katero smo svetili na folijo. Nižji graf je spekter svetlobe, ki jo folija prepusti.

V galeriji je 9 fotografij: na 5 fotografijah so spektri bele svetlobe, svetlobe, ki jo prepustijo rdeča, zelena in modra folija ter fotografija, na kateri so vsi 4 spektri skupaj. Naslednje 4 fotografije prikazujejo, kaj pride skozi posamezno plast rdeče, zelene in modre folije ter rdečo in modro folijo skupaj. Ozadje na teh treh fotografijah je delno oblačno avgustovsko nebo.