Kresničkini nagradni obiski šol

Proti koncu šolskega leta (konec maja, začetek junija) se po Sloveniji dogajajo nagradni Kresničkini obiski šol. Do sedaj smo še vsako leto obiskali množico šol, in videti je, da bomo s tem kar nadaljevali. Obiski so nagrada za šole, ki sodelujejo pri Kresnički. Z nami nimate stroškov, smo pa veseli, če dobimo malico.

Kaj se dogaja med obiskom? Skupina veščih demonstratorjev (ali pa malce manj veščih, ki se še urijo, da postanejo vešči), ki jim je mentorica, jih vodi, usmerja, organizira in prevaža Maja Pečar, uprizori na treh postajah zaporedje 15-minutnih naravoslovnih predstavic (ki skupaj trajajo 45 minut). To potem vse skupaj ponovijo še enkrat za drugo skupino otrok. Vse skupaj traja 2 krat 1 šolsko uro, po eno uro za eno skupino učencev, in v vsaki skupini učencev je lahko največ 60 (3 krat 20, za 3 postaje) učencev. Demonstratorji so študentke in študenti Pedagoške fakultete UL, bodoče učiteljice in učitelji fizike (in tudi poskusi, ki jih prikažejo, so precej  fizikalni) (ampak kljub temu večinoma delujejo).

Vseh učencev, ki lahko doživijo ta naravoslovni dogodek, je 120. Po naših izkušnjah največ odnesejo in se imajo med obiskom najlepše učenci od 2. do 5. razreda, kar pa ne pomeni, da bi šestošolce in sedmošolce, ali še huje, prvčke, podili stran. Kateri učenci bodo na koncu udeleženi, se konkretno dogovorimo pred obiskom (ko vašo šolo že izberemo za letošnji obisk) (in ne, sploh ni nujno, da so vsi tekmovali).

Kaj potrebujemo za izvedbo dogodka? Bolje kot ena velika avla so 3 sosednje (ali skoraj sosednje) učilnice za dve šolski uri. Da se ne motimo med sabo, ker poteka dogajanje na treh postajah sočasno. Učenci se pa zamenjajo na 15 mnut.

Maja Pečar med eno od svojih 999 aktivnosti.

Demonstratorji:

Maj Pirih
Dragana Jurić
Tadeja Klenar
Blaž Uršič
Katarina Ančimer Aljaž
Tjaša Matičič
Mitja Juvan
Neja Benedičič
Gloria Vidmar
Teja Koprivnikar
Ana Petek
Primož Susman
Maša Kenda
Ana Mrdavšič
Jera Stojko
Ana Suhadolnik
Mojca Špende
Matjaž Jerala
Urban Šček
Maja Hladnik
Kelli Kogoj
Jurij Senič
Vida Jurečič
Terezija Rupnik
Meta Jurejevčič
Veronika Vičar
Lana Peharc